Tramp autorizovao istragu protiv Kine zbog krađe autorskih prava

Svijet

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas predsjednički memorandum, kojim je autorizovao istragu o navodnoj kineskoj krađi američkog intelektulnog vlasništva, nazvavši to „jednim velikim potezom“

Na osnovu naredbe, američki trgovinski predstavnik Robert Lajciger treba da ustanovi da li treba istražiti kinesku trgovinsku praksu koja tjera američke kompanije koje posluju u Kini da odaju intelektualnu svojinu, prenio je Rojters.

– Ambasadore Lajcigeru imate ovlašćenja da razmotrite sve opcije – rekao je Tramp prije nego što je potpisao memorandum, a onda dodao: „Ovo je tek početak“.

Početkom avgusta „Volstrit džornal“ je pisao da Sjedinjene Američke Države planiraju da uvedu trgovinske mjere protiv Kine kako bi natjerale Peking na strogo kažnjavanje krađe intelektualne svojine.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da se pozove na rijetko korišćenu zakonsku klauzulu koja Americi omogućava da istraži da li kineski propisi o intelektualnoj svojini doprinose nefer trgovinskoj praksi, naveo je list pozivajući se na izjave ljudi upoznatih sa ovim pitanjem, prenio je AFP.

Vašington želi da Peking uvede strože kazne za krađu intelektualne svojine i da ublaži namete američkim firmama koje se nadaju ulasku i sticanju udjela na kineskom tržištu napredne tehnologije, naveo je „Volstrit džornal“.