Dug Kine na opasnoj putanji

Svijet

Veliki dug Kine je na „opasnoj“ putanji, koja povećava rizik od oštrog usporavanja privrednog rasta rasta, upozorava Međunarodni monetarni fond

MMF je pozvao Peking da ubrza strukturne reforme.

MMF, koji je u više navrata upozoravao Kinu zbog nagomilavanja duga, naveo je u novom izvještaju da se druga najveća svjetska ekonomija mora okrenuti ka putu održivog rasta, prenosi agencija AFP.

„Međunarodno iskustvo ukazuje na to da je rast kredita u Kini na opasnoj putanji, što povećava rizike od poremećaja i/ili značajnog usporavanja rasta“, naveli su stručnjaci MMF-a.

Mada su kratkoročne prognoze privrednog rasta zemlje potvrđene, to je urađeno po cijenu „daljeg velikog i kontinuiranog povećanja privatnog i javnog duga, a time i povećanja rizika na srednji rok“, piše u izvještaju.

MMF je zadržao prognozu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,7 odsto za ovu godinu, ali je u izvještaju upozorio da bi dug zemlje mogao da naraste sa oko 235 odsto BDP-a prošle godine na više od 290 odsto u 2022. godini.

Investicije u infrastrukturu i nekretnine po osnovu zaduživanja godinama su podsticale rast kineske privrede, ali je Peking pokrenuo stoge mjere zauzdavanja kreditne aktivnosti banaka zbog straha od potencijalne finansijske krize.

MMF je preporučio Pekingu da nastavi sa reformama za podsticanje rasta potrošnje.