Kompanije ne odustaju: Isto pakovanje, drugi sadržaj za istok EU

Tržište

Nadnacionalne kompanije bez obzira na veliko ogorčenje potrošača u postkomunističkim članicama Evropske unije, odbijaju da odustanu od prakse duplih aršina

Kako je Češkom radiju objasnio danski proizvođač mesnih konzervi Tulip, pakovanja su ista za sva tržišta, ali je riječ o različitim proizvodima.

„Naše konzerve su uvršćene u test pogrešno. Imamo utisak da je nefer da nas uvrste u taj test jer su naši proizvodi zaista različiti proizvodi“, protestovao je proizvođač mesnih konzervi što je njegove konzerve sa svinjetinom za potrošače na Zapadu a piletinom i separatom za „nove Evropljane“ češko Ministarstvo poljoprivrede uvrstilo u svoj test namirnica u kome se pokazalo da od 21 namirnice samo tri imaju iste sastojke i isti kvalitet za staru i novu Evropu.

Portparolka češkog Ministarstva poljoprivrede Marketa Ježkova upozorila je, međutim, da su konzerve grafički i tekstualno dizajnirane tako da prosječni potrošač ne primjećuje nikakvu razliku, osim jezika napisa.

„Prodajemo mesne konzerve na 120 tržišta svijeta i recepti se razlikuju od tržišta do tržišta. Negdje su sa svinjetinom, negdje sa piletinom, negdje slatke, negdje začinjene. Na prvi pogled izgledaju slično, ali inače nisu uopšte slične“, kazao je Češkom radiju portparol Tulipa Mihael Ravn.

Da su njegovi proizvodi istoimeni u istoj ambalaži u stvari dva različita proizvoda saopštio je češkom radiju i nadnacionalni prehrambeni gigant Nestle, a različiti sadržaj vitamina pravdao je različitom legislativom u Njemačkoj i Češkoj.

Nijedna od 15 nadnacionalnih kompanija čiji proizvodi su u testu bili slabijeg kvaliteta za Čehe, Slovake i Mađare, nego za Nijemce i Austrijance, premda često po istoj cijeni, Češkom radiju nije najavila da bi mogla za iste proizvode da ujednači kvalitet.

Ogorčenje u postkomunističkim članicama EU zbog toga što su istoimeni proizvodi kod njih goreg kvaliteta i drugačijeg sastava dospjelo je već do Brisela, pošto su zemlje Višegradske četvorke prvo, nakon tih testova, organizovale samit posvećen duplim aršinima u želji da njihove zemlje ne budu kante za smeće EU.

Krajem jula, posle sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker priznao je da problem duplih aršina postoji, da nije beznačajan i da njime mora da se pozabavi EK, ali da za sada ne vidi potrebu da se donose neke nove smjernice.

„Za mene je najvažnije da je EK priznala problem i da će djelovati da se on riješi. Nema veze kako će ga rješavati. Svejedno mi je da li mačka crna ili bela, glavno je da lovi miševe“, kazao je Fico poslije sastanka s Junkerom.