Sajmovi gube značaj, auto giganti ih zaobilaze

Sajmovi gube značaj, auto giganti ih zaobilaze

Do frankfurtskog auto-salona ostalo je nekoliko sedmica, a lista proizvođača koji će izostati sa ovogodišnje manifestacije, sve je duža

Na ovogodišnjem salonu neće učestvovati Peugeot, DS, Infiniti, Jeep, FIAT, Alfa Romeo, Mitsubishi, Volvo i Nissan. Zbirno, ovi proizvođači sa svojim modelima pokrivaju čak 20% evropskog automobilskog tržišta.

Auto-salon u Frankfurtu po svom značaju i veličini spada u sam vrh svjetskih sajmova automobila, a uz onaj ženevski najvažnija je manifestacija tog tipa na evropskom tlu, pa se postavlja pitanje kakva je računica pomenutih brendova koji ove godine neće imati svoje izložbene štandove?

Jedan od razloga izostanka su svakako visoki troškovi učešća, s obzirom da je za izlagače frankfurtski salon izuzetno skup.

“Onima koji u auto-kompanijama donose odluke o učešću na sajmovima automobila postaje sve teže da velike troškove opravdaju efektima koji ovi događaji imaju na prodaju njihovih vozila”, objašnjava analitičar Ijan Flečer iz IHS Markita.

U razgovoru za Automotive News Europe, Flečer kaže da je veliko pitanje u kojoj mjeri se posjeta potencijalnih kupaca sajamskim halama direktno odražava na kasniju prodaju automobila.

On smatra da većina kupaca do informacija o automobilu za koji su zaintersovani danas dolazi preko Interneta, a ne u neposrednoj komunikaciji na sajamskim štandovima.

Nekada su veliki sajmovi automobila bili mjesto gdje su se kupci po prvi put sretali sa novim modelima i gdje su bili u prilici da se upozanju sa svim detaljima o vozilu koje ih interesuje.

Danas su ovakve izložbe izgubile prvobitan značaj, jer proizvođači sada brže, jeftinije i efikasnije mogu da dopru do svoje ciljne grupe koristeći Internet i društvene mreže kroz koje mogu precizno da targetiraju potencijalne kupce.

Zato su se sa pravom zapitali: zašto bismo trošili milione eura na statične prezentacije pod sajamskim kupolama, kada za znatno manju sumu novca možemo da napravimo efikasan promotivni spot i da ga precizno plasiramo našoj publici preko mreža kao što su Fejsbuk, Tviter, JuTjub?

Osim toga, proizvođači automobila sada sve češće organizuju premijere novih modela na sopstvenim malim manifestacijam, nezavisno od sajmova, gdje mogu neposrednije da uspostave interakciju sa grupom kupaca koji su zainteresovani samo za taj automobil.

Da li sve ovo znači da tradicionalni saloni automobila postepeno odlaze u istoriju? Ne nužno, ali ne treba da nas iznenadi ako u bliskoj budućnosti budemo svjedoci velikih koncepcijskih promjena na ovim događajima, sa ciljem da se zadrže izlagači, ali i publika, jer su i jedni i drugi podjednako važni za organizatore.

Preporučujemo vam i sljedeće: