Izrael želi postati veliki izvoznik medicinskog kanabisa

Svijet

Izrael bi uskoro mogao postati veliki izvoznik medicinske marihuane

Time bi bio jedina zemlja u svijetu koja službeno izvozi tu biljku u države u kojima je njezina konzumacija dozvoljena u medicinske svrhe, dok je u samom Izraelu biljka i dalje ilegalna.

U Izraelu trenutno postoji osam licenciranih uzgajivača marihuane, a više od 500 poduzetnika predalo je prijave za uzgoj te biljke, a prijave se trenutno razmatraju.

Gram medicinske marihuane širom svijeta procijenjen je na 10 dolara, pa bi vrijednost izvoza iz Izraela u startu iznosila oko 160 miliona dolara. Stručnjaci smatraju da bi kroz godinu, dvije, vrijednost izvoza porasla do 280 miliona.

Posljednjih godina porastao je broj država širom svijeta koje su legalizovale korištenje medicinske marihuane. Istovremeno, postignut je značajan napredak u naučnim istraživanjima vezanim uz kliničko uživanje kanabisa, kojima je dokazano da biljka ima medicinski povoljne učinke na niz bolesti.

Iako dio ministara podržava projekat izvoza, dio njih tvrdi da prihodi takve trgovine ne opravdavaju štetu koja bi mogla biti uzrokovana, kao i da je potrebno da se okonča regulacija medicinskog kanabisa u samom Izraelu.