Američki tinejdžeri sve manje zainteresovani za Fejsbuk

TECH

Loše vesti za društvenu mrežu Fejsbuk – američki tinejdžeri nisu više toliko zainteresovani za nju. Naime, rezultati istraživanja koje je objavio eMarketer pokazuju pad zainteresovanosti u populaciji od 12 do 17 godina

Ovo je prvi put da je došlo do pada zainteresovanosti za Fejsbuk kad je u pitanju bilo koja starosna grupa.

U izvještaju je takođe navedeno da mladi ispod 25 godina starosti sve manje koriste Fejsbuk i „prelijeću“ na SnepČet i Instagram.

„Izuzimajući grupu koja više skoro uopšte ne koristi Fejsbuk, mladi koji su ostali na ovoj društvenoj mreži sve su manje aktivni – manje vremena provode na mreži i sve se rjeđe „loguju“. Sa druge strane,  postoje mladi koji nikada nisu ni imali nalog na ovoj društvenoj mreži i ne obraćaju pažnju na nju, ali zato redovno koriste Instagram, koji je u Fejsbukovom vlasništvu“, rekao je analitičar Oskar Orosko, navodeći takođe da je barem ovaj rast interesovanja za Instagram dobra vijest za kompaniju Fejsbuk.

eMarketer u svom izvještaju navodi da će ove godine broj korisnika Fejsbuka u starosnoj grupi između 12 i 17 godina biti oko 14,5 miliona, što je za oko 3,4 procenta manje od prošle godine.

Međutim, prognoza je odlična za SnepČet. Kompanija Snep Ink, koja je osnovala SnepČet, preispitivana je od strane stručnjaka i analitičara zbog sporog rasta zainteresovanosti korisnika – broj od 173 miliona korisnika manji je od Fejsbukove dvije milijarde korisnika mjesečno i Instagramovih sedamsto miliona. eMarketer predviđa da će rast zainteresovanosti za SnepČet u starosnoj grupi od 18 do 24 u ovoj godini biti čak 19,2 posto.

Prvi put u istoriji, eMarketer navodi, SnepČet će izbiti na prvo mjesto po broju korisnika u starosnim grupama od 12 do 17 i od 18 do 24 godine, ispred Fejsbuka i Instagrama.

Ipak, ovaj rast neće biti održiv. U izvještaju takođe stoji da će se tokom 2018. godine Instagram širiti većom brzinom od SnepČeta.