Britanija nakon dužeg vremena ostvarila suficit

Svijet

Velika Britanija je u julu ove godine ostvarila prvi budžetski suficit u 15 godina, zahvaljujući prilivima po osnovu uplata poreza na dohodak

Njega obveznici sami unapred procjenjuju za tekuću fiskalnu godinu, izvještava agencija „Blumberg“.

Prihodi britanskog budžeta su premašili rashode za 184 miliona funti (240 miliona dolara), dok je u istom mjesecu prošle godine bio zabilježen deficit od 308 miliona funti, saopštila je danas Kancelarija za državnu statistiku.

Prema medijan prognozi ekonomista u anketi „Blumberga“ očekivao se deficit od milijardu funti.

Samoprocijenjeni prihodi poreskih obveznika porasli su za 11 odsto u odnosu na jul prošle godine, a povećan je i prihod od poreza na dodatu vrijednost za 5,0 procenata.

Međutim, rashodi su i dalje pod pritiskom zbog rasta inflacije koja čini otplate kamata na indeksno vezane državne obveznice znatno skupljim. Troškovi britanskog duga u tekućoj fiskalnoj godini do danas porasli su za 23 odsto, što je najveće povećanje od 2010. godine.

Ministar finansija Filip Hamond se nada da će zaduživanje u tekućoj fiskalnoj godini biti ograničeno na 58 milijardi funt, kako je i predvidio budžetski nadzorni organ u martu. Zaduživanje je u 2016. godini iznosilo 45,1 milijardu funti, što je manje u odnosu na prethodnu procjenu od 46,2 milijarde funti.

Budžetski deficit Velike Britanije je opao sa 10 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini na 2,3 posto prošle godine. Ali, dok Hamond obećava da će uravnotežiti javne finansije do 2025. godine, svaki potres s kojim bi privreda mogla da se suoči tokom izlaska Britanije iz EU mogao bi da izbaci njegove fiskalne planove iz kolosjeka, ocjenjuje „Blumberg“.