Njemačka: Pad povjerenja investitora, sve veća sumnja u nastavak rasta

Svijet

Povjerenje među njemačkim investitorima je opalo u avgustu, pošto su poklekli pred strahovanjima u pogledu perspektiva rasta najveće evropske ekonomije

To je pokazalo objavljeno istraživanje ekonomskog Instituta ZEW iz Majnhajma.

Pomno praćen barometar ZEW-a pao je na 10 poena u avgustu sa 17,5 poena u julu, što je znatno ispod procjene analitičara koji su anketi agencije Faktset predviđali 15 poena, prenosi Frans pres.

„Znatan pad poslovnih očekivanja odražava nervozu finansijera u pogledu budućeg privrednog rasta Njemačke, prvenstveno zbog slabijeg rasta izvoza od očekivanog i zbog uticaja narastajućeg skandala u automobilskoj industriji“, naveo je šef ZEW-a Alim Vambah u saopštenju.

Njemački izvoz je u junu zabilježio neočekivani pad, pokazali su podaci objavljeni početkom avgusta.

Mada zabrinuti zbog perspektiva, finansijski igrači su i dalje zadovoljni trenutnom ekonomskom situacijom u Njemačkoj, pri čemu je indeks ostao skoro nepromijenjen na 86,7 poena.

Kada je riječ o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u eurozoni, njihovo povjerenje je znatno ojačalo, popevši se za 9,7 poena na 38,4. Međutim, povjerenje prema privrednim izgledima 19-članog bloka jedinstvene valute u narednim mjesecima smanjeno je za 6,3 poena, spustivši se na 29,3 boda.

„Avgustovski pad raspoloženja investitora vjerovatno je posljedica kontinuiranog jačanja eura i nedavnog pada cijene akcija“ a ne fundamentalnih ekonomskih slabosti, ocijenio je analitičar kompanije Kapital Ekonomiks, Stiven Braun.

Anketom ZEW-a, koja je sprovedena od 7. do 21. avgusta, bilo je obuhvaćeno 213 analitičara i institucionalnih investitora, navodi Frans pres.