Privreda eurozone u avgustu održala najsnažniji tempo rasta u šest godina

Eurozona

Rast privrede eurozone stabilizovao se u avgustu na najvišem nivou u nekih šest godina, pri čemu je snažan tempo aktivnosti u proizvodnom sektoru neutralizovalo posustajanje rasta u uslužnom sektoru, procijenio je Markit

Indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor eurozone u avgustu je iznosio 55,8 bodova, premašivši za 0,1 postotni bod julskog nivoa, inače najvišeg u nekih šest godina, izračunali su u londonskoj firmi za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

-Najnovije vrijednosti PMI-ja za eurozonu signaliziraju nastavak snažnih rezultata ekonomije u zoni primjene zajedničke evropske valute iz prethodnog razdoblja. Stabilizacija tempa rasta dobra je vijest budući da se nadovezuje na naznake posustajanja tempa rasta u proteklim mjesecima – konstatuje pomoćnik direktora Markita Endrju Harker.

Napominje da podaci za prva dva mjeseca trećeg tromjesečja upućuju na tek neznatno sporiji tempo rasta u odnosu na drugo tromjesečje kada su aktivnosti u eurozoni uvećane 0,6 odsto.

Kao razlog navodi nove naznake posustajanja uslužnog sektora, “u kojem su poslovne aktivnosti i nove narudžbe porasle najslabije od februara”.

– Protivteža su novi impresivni podaci iz proizvodnog sektora, budući da su proizvođači robe osigurali najsnažniji priliv novih narudžbi u šest i po godina – tumači Harker.

Time je dodatno ojačao pritisak na proizvodne kapacitete, iskazan u najsnažnijem gomilanju nerealizovanih narudžbi od sredine 2006. godine, pojašnjava, podsjećajući kako je to “dobar znak za tržište rada jer će kompanije vjerovatno nastojati zaposliti nove radnike kako bi odradile postojeće narudžbe”.

Raspoloženje donekle prigušuju slabija očekivanja čelnika kompanija u odnosu na  kada su dostigla najviši nivo otkada se počeo pratiti taj pokazatelj.

– Optimizam je na najnižem nivou od prošlog novembra, iako je u cjelini gledano i dalje snažan – zaključuje se u izvještaju.