Imovina Darka Šarića i oduzeta ostvaruje profit

Region

Imovina Darka Šarića, jednog od najpoznatijih srpskih optuženika, kome se sudi za šverc kokaina i pranje novca, tokom sedam godina, od kada ju je država privremeno oduzela, ne samo da nije propala, već donosi dobit!

Preduzeće „Mitrosrem“, koje je Šarić svojevremeno privatizovao i koje je u trenutku oduzimanja bilo pred propašću, lane je prihodovalo 152,6 miliona dinara poslovne dobiti i platilo državi nešto više od 270 miliona dinara poreza. A samo četiri godine ranije preduzeće je zabilježilo poslovni gubitak od 206,991 milion.

Dobit donose i Šarićevi hoteli, a njegovu luksuznu vilu na novosadskom Tatarskom brdu danas koriste djeca sa posebnim potrebama. Ovom imovinom „gazduje“ Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

Slične situacije uglavnom se u svijetu rješavaju tako što preduzeće ili ode u likvidaciju ili budu prodate njegove akcije. Kod nas ne postoji dovoljno bogato tržište za prodaju takvih akcija, a likvidacija bi dovela do gubitka više od 400 radnih mjesta samo u „Mitrosremu“. Osim toga, preduzeće je procijenjeno na 55 miliona eura, sa svojih 4.000 oranica, 500 hektara sa kompletnim zalivnim sistemom koje koristi po osnovu zakupa, fabrikom „Korn produkt“, koja izvozi u Ameriku i zemlje regiona, farmom od 12.000 svinja…

Vile i hoteli

Posebno zanimljiva je sudbina vile na Tatarskom brdu, koja je imala šest luksuznih spavaćih soba, bazen, ogromnu garažu, dvorište sa roštiljem… I ta i susedna Šarićeva vila date su na korišćenje školi za osnovno obrazovanje dece sa posebnim potrebama „Milan Petrović“ sa domom. Bazeni su pretvoreni u bazene za hidroterapiju, od garaže će biti napravljena sala za kineziterapiju, a od soba apartmani za roditelje koji tu borave sa decom.

I novosadski hotel „Putnik“, koji je preživeo požar, bio je u prilično lošem stanju kada ga je Direkcija preuzela. Novi direktor brzo se povezao sa turističkim sajtovima. Hotel je u međuvremenu dobio četvrtu zvjezdicu i posluje u punom kapacitetu. Drugi Šarićev hotel u Novom Sadu, „Vojvodina“, zahtjeva renoviranje, a pored toga što ugosti veliki broj turista, prihoduje i od zakupa lokala u prizemlju.

Hoteli „Prezident“ i „Patria“, na Paliću, odnosno u Subotici, u stečaju su, ali odlično rade. Nedavno je isplaćena kompletna prva klasa stečajnih povjerilaca, a obezbijeđena su i sredstva za isplatu druge klase. I splav „Plej“, koji je takođe preživio požar, u zakupu je, renoviran i odlično posluje.