Počinje operacija otkupa dionica INA, traži se savjetnik

Akvizicije

Hrvatska vlada je donijela zaključak da sprovede izbor investicionog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica kompanije INA koje drži mađarski MOL

Na osnovu zaključka, Vlada će zadužiti Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike i Ministarstvo finansija da sprovede postupak odabira savjetnika i predlože donošenje odgovarajućih odluka Vladi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da su na Savjetu za pregovore s MOL-om utvrđeni kriterijumi i model za otkup dionica INA, dodavši da se zadatak investicionog savjetnika odnosi na procjenu vrijednosti INA, kao i na razmatranje potencijalnih strateških partnera.

Krajem prošle godine Plenković je objavio da je vlada odlučila da u svoje vlasništvo vrati kompaniju otkupom cjelokupnog udjela koji u hrvatskoj kompaniji ima MOL, dodajući da je riječ o političkoj odluci.

Vlada je 19. januara osnovala Savjet za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu dionica koje drži ta mađarska kompanija u INA. Savjet je zadužen za davanje smjernica, preduzimanje mjera i aktivnosti, i za predlaganje vladi donošenja odluke vezane za pripremu, sprovođenje i finansiranje postupka mogućeg otkupa dionica INA od MOL-a.

U junu je hrvatski premijer poručio da vlada i Savjet za otkup dionica INA razmatraju „niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povratka INA u hrvatske ruke“, i da za to postoji nekoliko modela.