Francuzi i ove godine proizvode manje vina

Vino

Očekuje se da će proizvodnja vina u Francuskoj pasti ove godine za 18 odsto zbog ledenog talasa koji je ovog proljeća pogodio oblasti s vinogradima.

Mraz, zatim proljećna vrućina praćena sušnim ljetom, francuski vinogradi nisu bili pošteđeni nevremena ove godine. Prve berbe obavljene su u prosjeku deset do petnaest dana ranije, sa znatnim padom količina, izuzev u regionu Burgundije u centru zemlje.

Količina vina iz berbe 2017. mogla bi da bude 37,2 miliona hektolitara, što je za 18 odsto manje nego 2016. godine i 17 odsto manje od prosjeka u posljednjih pet godina, saopštilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede.

Novi pad proizvodnje uslijedio je poslije 2016. godine kada je već bilo klimatskih poremećaja i kada je zabilježen dvocifren pad proizvodnje s jednom od najslabijih berbi u posljednjih 30 godina.

Pad proizvodnje 2017. je najvećim dijelom posljedica jakog proljećnog mraza koji je pogodio vinovu lozu u osjetljivoj fazi razvoja, na svim površinama, ali u različitom stepenu, navelo je ministarstvo.

Po pitanju kvaliteta očekuje se da će ovogodišnja proizvodnja ipak biti dobra.