Soroš se kladi na pad Vol Strita

Akcije

Milijarder Džordž Soroš, koji je slavu stekao kada se prije 25 godina kladio na pad britanske funte, i tako je oborio, sada se kladi na pad Vol Strita

U pad „finansijskog centra“, kako pokazuju podaci američkih regulatornih tijela, uložio je 1,8 milijardi dolara. Šta više, u svoju procjenu Soroš je toliko uvjeren da u taj pad investira sve više.

Ipak, Soroševih 1,8 milijardi dolara uloženih na okladu na pad Vol Strita zapravo je manji pesimizam ovog investitora nego u nekim ranijim slučajevima.

Primjera radi, godine 1992. Soroš je na pad britanske funte uložio milijardu i po dolara. I zaradio. Da je tada izgubio njegova bi poslovna karijera vjerovatno bila okončana jer bi izgubio milijarde dolara.

Ovoga puta igra opreznije. Put opcije koje kupuje poslednjih mjeseci manje su rizične. Pođe li sve po zlu za Soroša, on može izgubiti maksimalno onoliko koliko je i investirao. Zato mnogi analitičari i misle da se ovdje radi o hedžiranju, a ne o opkladi. On se zapravo osigurao za slučaj da tržišta nastave rast.

I zapravo, Soroš je ovde odigrao pametno jer ne tako davno izgubio je ogroman novac kladeći se protiv tržišta. Prije poslednjih predsjedničkih izbora, Soroš je tvrdio da bi Trampova pobjeda mogla dovesti do tržišnih turbulencija. Ali, to se nije dogodilo i izgubio je gotovo milijardu dolara.

I osam mjeseci kasnije, Soroš i dalje igra istu igru, ali sad mnogo opreznije.