Rusija i dalje odbija bitcoin

Svijet

Ruska vlada želi da zaštiti javnost od trgovine bitkoinom, jer, kako tvrde predstavnici tamošnje vlasti, ona podsjeća na “piramidalnu prevaru”

Moskovska berza radi na mehanizmu za regulisanje trgovine bitkoinom i drugim digitalnim valutama. U isto vrijeme, rusko ministarstvo finansija kaže da bitkoin podsjeća na poznatu šemu i da bi trebalo ograničiti njegovo trgovanje.

“Mi već radimo na platformi koja će regulisati takvo poslovanje, posebno one usluge koje su vezane za ušteđevinu u bitkoinima ili one koje su primamljive kriminalcima“, reako je portparol Moskovske berze.

Platfroma bi omogućila trgovanje diitalnim valutama, ali po strogo utvrđenim pravilima, možda i neki trgovinski fond dolazi u obzir, kažu u Berzi.

Međutim, i ruski zvaničnici i dalje ostaju skeptični u vezi bitkoina.

“Teško je raspravljati s ove tačke gledišta. Investicije su veoma rizične“, rekao je zamjenik ministra finansija Aleksej Moisaev.

Kako je rekao, operacije preko Moskovske berze omogućavaju “zaštitu prava kupaca i prodavaca“, i garantuje izvršenje ugovorenog.

Moisaev dodaje da ministarstvo finansija želi da ograniči pristup široj javnosti bitkoinu, jer smatra da je to veoma rizično investiranje.

“Pravo na trgovanje bitkoinima i dalje bi imali samo…’kvalifikovani investitori’“, kaže.