Alumina kupila potraživanja od Ukio banke

BiH

Zvornička “Alumina” kupila je oko 20 miliona evra potraživanja “Ukio” banke za simboličnih 30 hiljada evra. Na taj način lintvanska banka izlazi iz svih sudskih sporova u Srpskoj i inostranstvu

Na ovaj način konačno je stavljena tačka na čitavu priču, poručuju iz zvorničkog preduzeća.

“U suštini ovim je “Ukio banka” potvrdila da nema nikakvih potraživanja i da odgovornost “Birača”, “Alumine” i povezanih firmi uopšte ne postoji. To je ono što smo mi u proteklih nekoliko mjeseci naročiti, eksplicitno isticali da dug od famoznih 155 miliona maraka uopšte ne postoji”, rekao je Vladimir Milošević, advokat kompanije “Alumina” Zvornik.

Potraživanja “Ukio” banke od fabrike glinice „Birač“ otkupili su i u fočanskom “Pavgordu”, pa su prethodnih mjeseci na sve načine pokušavali od “Alumine” da naplate 155 miliona maraka, o kojima Milošević priča. Zvornički Osnovni sud zbog svega je aprilu na dvije sedmice blokirao račune “Alumine”. To što je naše preduzeće otkupilo potraživanja od “Ukio banke” samo je dokaz da je blokada sprovedena na sumnjiv i kontroverzan način, poručuju iz zvorničke firme.

“To su bila četiri velika kredita koja je “Ukio banka” navodno plasirala povezanim licima u inostranstvu i oni su, navodno, dio toga raspolagali ovoj fočanskoj firmi “Pavgord”. Međutim, tu je stvar što u ovom ugovoru kojim je “Alumina” kupila to se uopšte ni ne pominje. Sad tu postoji jedan stepen sumnje da li je “Pavgord” bilo šta kupio. Ja neću da ulazim uopšte u tu raspravu”, kaže Milošević.

“Ne želimo više da se bavimo tim perifernim stvarima. Želimo da se završe ti sudski procesi, da “Alumina” nastavi da radi i dalje kao što je i do sad radila, da idemo malo bržim koracima, da nemamo više prijetnje kojekakvim blokadama ili nekim stvarima koje su nas u zadnje vrijeme dobro pogodile”, rekao je Milorad Motika, predsjednik Uprave kompanije “Alumina” Zvornik.

I dok u “Alumini” kažu da je otkup potraživanja garancija da se postupci protiv “Alumine” i povezanih lica moraju okončati – iz “Pavgorda” im poručuju da su sve to budalaštine.

Bez dodatnih pojašnjenja za Motiku i Miloševića advokat “Pavgorda” ima kratku poruku: “Vidimo se na sudu.”