Raspisan tender, Galenika za 1 euro

Region

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je tender za prodaju 93,7 odsto kapitala beogradaske farmaceutske kompanije Galenika po početnoj cijeni od jednog eura

Obaveza kupca je da poveća osnovni kapital Galenike uplatom 25 miliona eura što će se koristiti za finansiranje obaveza prema finansijskim povjeriocima.

Rok za dostavljanje prijava za učešće u postupku privatizacije Galenike je 2. oktobar, a otvaranje ponuda je 4. oktobra.

Naknada za otkup dokumentacije iznosi 250.000 dinara.

Uslov za učešće u privatizaciji je da zainteresovani investitor poslje u oblasti farmaceutske industrije i da su njegovi godišnji prihodi veći od 300 miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini.

Procijenjena vrijednost kapitala koja se nudi na prodaju je negativna i iznosi 152 miliona eura.

Banke kojima Galenika duguje više od 71 milion eura su saglasne da im budući vlasnik fabrike isplati 25 miliona eura, čime bi dug bio otkupljen uz diskont.

Potencijalni investitori procjenuju da bi optimalan broj zaposlenih u Galenici bio od 700 do 900, a sada ih je 1.400.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Kako pišu mediji, među zainteresovanima za Galeniku sada su britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma – Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.