Da li će ECB preduzeti nešto po pitanju jačanja evra?

Valuta

Od početka godine, euro je u odnosu na američki dolar ojačao čak 15%, a u trenutku pisanja ove analize kurs na platformama Admiral Markets-a iznosi 1.1910, što je najviši nivo u posljednje dvije i po godine

Značajna promjena kursa eura može negativno djelovati na ekonomska kretanja u eurozoni. Naime, svi evropski proizvodi i usluge su sada u ostatku svijeta 15% skuplji, dok su za Evropljane uvozni proizvodi i usluge 15% jeftiniji. To bi moglo uzrokovati nagli pad izvoza i porast uvoza, kao i smanjenje proizvodnje, kao i masovne otkaze u zemljama eurozone.

U takvoj situaciji sve više analitičara i investitora na finansijskim tržištima od predstavnika Evropske centralne banke očekuje verbalnu intervenciju, tj. komentar da im se ne sviđa jačanje eura i da će preduzeti mere koje bi usporile ili zaustavile jačanje evropske valute.

Hoće li i kada ECB intervenisati?

Dio učesnika na Forex tržištu je očekivao da će predsjednik Vijeća guvernera ECB, Mario Dragi, komentarisati kurs u svom posljednjem javnom govoru održanom prije približno dvije nedelje na tradicionalnom simpozijomu centralnih bankara u američkom Jackson Hole-u. Dragi je bio neuobičajeno optimističan u govoru, izjavio je da se situacija u Evropi značajno popravila, ali nije komentarisao aktuelni kurs, što je uzrokovalo dodatno jačanje eura.

Nova prilika za verbalnu intervenciju desiće se u četvrtak 07. septembra, kada se održava redovni sastanak čelništva ECB, na kojem se odlučuje o monetarnoj politici. U prevodu, centralni bankari odlučuju o visini kamatnih stopa i nastavku ubrizgavanja iznosa od 60 milijardi eura mjesečno u evropski finansijski sistem.

Kamatne stope sigurno neće biti mijenjane pa će fokus investitora i špekulanata biti na komentarima o planovima za nastavak ili završetak programa ubrizgavanja novca u sistem. Naime, još prije više od godinu dana odlučeno je da će program trajati do kraja 2017. godine, što je za samo nekoliko mjeseci, a uobičajena praksa centralnih banaka je da one unaprijed najavljuju velike promjene u monetarnoj politici.

Budući da se ekonomska situacija na starom kontinentu popravlja, sve više investitora očekuje da će na kraju godine zaista doći do smanjivanja iznosa koji se ubrizgava u ekonomiju evrozone. To bi bio definitivan znak da je kriza u Evropi gotova, na osnovu čega bi euro naglo ojačao.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da na ovonedeljnom sastanku ECB ponovo neće doći do direktonog komentara o kursu eura, ali da će indirektno biti preduzete mjere na osnovu kojih bi investitori mogli privremeno da sruše kurs. Moguće je da će ECB odgoditi najavu završetka programa ubrizgavanja novca za mjesec do dva, što bi vjerovatno dovelo do zatvaranja dijela špekulativnih kupovnih pozicija koje su otvarane poslednjih mjeseci. No, treba imati na umu da će evenutalna korekcija biti relativno plitka i kratka. Ne treba očekivati pad kursa eura veći od nekoliko odsto i duži od nekoliko mjeseci. Nakon toga će evropska valuta vjerovatno nastaviti da jača.