Mask: Nije prijetnja Sjeverna Koreja već vještačka inteligencija

TECH

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors ocijenio je da treći svjetski rat neće izazvati aktuelna problematična situacija sa Sjevernom Korejom, već nadmetanje za prevlast u oblasti vještačke inteligencije

„Sjeverna Koreja bi trebalo da bude na dnu naše liste rizika koji prijete očuvanju civilizacije“, izjavio je Mask na Tviteru.

Po njegovom mišljenju, Treći svjetski rat će najvjerovatnije izazvati nadmetanje za prevlast u vještačkoj inteligenciji.

Ova predviđanja Ilona Maska stigla su kao odgovor na nedavnu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je „vještačka inteligencija budućnost, ne samo Rusije, već cijele ljudske vrste“, kao i da će „onaj ko postane lider u toj sferi postati vladar svijeta“.

Trenutno su vodeće zemlje u tom segmentu Kina, Indija i SAD, kažu stručnjaci.

Mask, međutim, veruje da će se i drugi uključiti u ovu trku.

„Vlade ne moraju da poštuju propisane zakone. Preuzeće stvorenu vještačku inteligenciju od neke kompanije na silu, ako to bude potrebno“, rekao je on.

Iznoseći ova predviđanja, Mask je došao u sukob sa osnivačem kompanije Fejsbuk Markom Zakerbergom, koji je njegova upozorenja nazvao „neodgovornim“.

„Već neko vrijeme pokušavam da ukažem na opasnosti vještačke inteligencije, ali ne postižem željeni efekat. Kada već ne dopirem do ljudi, barem ću pomoći da se vještačka inteligencija razvije na način koji pomaže društvu“, zaključio je Mask.