Siemens izabrao Alstom, rađa se evropski željeznički div

Akvizicije

Njemački industrijski konglomerat Simens izabrao je francuski Alstom, a ne kanadski Bombardije, za kreiranje zajedničkog željezničkog poslovanja zbog jakih finansijskih temelja i njegovog upravljačkog tima, izjavio je danas generalni direktor Simensa Džo Kezer

“Moram reći da mi je veoma drago što smo postigli dogovor. Stvaramo novog dugoročnog evropskog šampiona u željezničkoj industriji. To će našim klijentima širom svijeta omogućiti inovativniji i konkurentniji portfolio”, rekao je Kezer, a prenosi agencija Rojters.

Alstom, proizvođač francuskih vozova TGV, i njemački Simens će, kako je saopšteno, spojiti svoje željezničko poslovanje kako bi kreirali “novog evropskog šampiona”, koji je dovoljno veliki da pretekne svjetskog lidera CRRC iz Kine. Francuski Alstom, pod kontrolom države, nazvao je spajanje sa njemačkim konkurentom “ključnim momentom u Alstomovoj istoriji”, navodeći takođe da će se sjedište nove grupacije nalaziti u Parizu, a da će Simens imati udio od 50 odsto u novom entitetu.

Neimenovani izvori bliski Rojtersu su prethodno izjavili da je Simens blizu dogovora sa kanadskim Bombardijeom, ali da pregovori idu teško zbog slabih finansija Bombardijea i želje da kontroliše zajedničko preduzeće.