Činija od kineskog porcelana prodata za 37,7 miliona dolara

Living

Skoro 900 godina stara posuda iz perioda kineske dinastije Song prodata je na aukciji za 37,7 miliona dolara, što je nova rekordna cijena za neki predmet od kineskog porculana, izvijestila je aukcijska kuća Sotbi

Manja posuda, koji datira iz razdoblja između 960. i 1127. godine, srušila je prethodni rekord postignut 2014. kada je čaša za vino iz razdoblja dinastije Ming prodata šangajskom tajkunu za 36,05 miliona dolara.

Osoba koja je kupila porcelansku zdjelicu željela je da ostane anonimna, objavio je Sotbi.

Aukcijske ponude krenule su od početne cijene od 10,2 miliona dolara. Nadmetanje je trajalo 20 minuta prije pobjedničke ponude učesnika aukcije koji se takmičio telefonom.

Posuda, koja je prvobitno služila za pranje kistova, primjer je izuzetno rijetke vrste kineskog porculana s carskog dvora dinastije Sjeverni Song i jedan je od samo četiri takva primjerka u privatnom vlasništvu.

Zdjelicu prečnika 13 cm krasi svjetlucava zeleno-plava glazura.

Današnjom prodajom nadmašen je „svjetski aukcijski rekord kada je posrijedi bilo koja vrsta kineskog porculana“, izvijestio je Sotbi.

Nadmašen je i raniji rekord koji je postavila kupovina posude od bijelog porculana na kojoj su naslikani pijetao i kokoška s deset pilića. Napravljena je za vrijeme vladavine cara Čenghua između 1465. i 1487. godine.

Prodata je 2014. nekadašnjem taksisi, a danas milijarderu Liu Jikanu, jednom od najbogatijih ljudi u Kini i pripadniku nove klase kineskih multimilijardera koji kupuju umjetnička djela i antikvitete.

Liu je u Šangaju izgradio sopstveni muzej i postao jedan od najvećih kineskih kolekcionara umetnina, a odnedavno kupuje i zapadnjačka umetnička remek-djela.