Ni bankari ne mogu odoljeti bitkoinu

Valuta

Američka banka Goldman saks razmatra mogućnost formiranja filijale za trgovanje bitkoinima kako bi udovoljila sve veću potražnju

U Goldmanu razmišljaju o okupljanju tima koji bi trgovao bitkoinima i ostalim digitalnim valutama, naveo je izvor iz banke.

Takav potez u tako velikoj investicionoj banci mogao bi da podrži bitkoin koji je trenutno izložen kritici Kine i pojedinih velikih banaka.

Goldmanov projekat mogao bi da se bazira na modelu ostalih timova banke koji trguju eurima odnosno državnim obveznicama.

Interes za trgovanje digitalnim valutama iskazao je čitav niz klijenata, uključujući investiciione fondove, osiguravajuće kuće i kompanije. Studija je u početnoj fazi i možda neće ni rezultirati odlukom o pokretanju projekta, napominje izvor.

Velike banke dosada su izbjegavale trgovanje bitkoinima koji je na glasu kao instrument za finansiranje nezakonitih aktivnosti.

Finansijske kompanije istovremeno razvijaju tehnologiju blokčejna na kojoj se bitkoin temelji a po ocjeni nekih stručnjaka mogla bi da odigra važnu ulogu u budućnosti finansijskog sektora.