Parfemi i toaletne vode puni hemikalija i štetni

Parfemi i toaletne vode puni hemikalija i štetni

Premda vaš parfem ili dezodorans čarobno mirišu, vrlo je vjerovatno da su prepuni hemikalija i toksičnih sastojaka koji mogu biti vrlo štetni za zdravlje

Svaka treća osoba povremeno zbog osjetljivosti na sastojke parfema doživi simptome poput glavobolje, svrbeža ili astme, tvrdi Kejt Grenvile, autorka knjige “Slučaj protiv mirisa” (The Case Against Fragrance), a podatke temelji na sprovedenim istraživanjima, piše Independent.

Odvojena studija iz 2014. godine upućuje na to da čak tri četvrtine žena koje pate od migrena uzrokovanih raznim mirisima, tvrde da je najčešći okidač parfem.

Popis štetnih sastojaka u parfemima sadrži hemikalije poput formaldehida, toluena, metilen hlorida, benzaldehida i ftalata.

Spomenute hemikalije mogu da prouzrokuju čitav niz štetnih posljedica, koje zahvataju respiratorne organe, jetru, bubrege, nervni sistem i reproduktivne organe.

Mogu i da poremete funkciju endokrinog sistema, a neka istraživanja povezala su ih s neplodnošću i razvojem nekih vrsta karcinoma.

Štetni i osvježivači prostora, omekšivači veša, mirišljave svijeće…

Ali, ne vrijeba opasnost samo iz parfema. Vještačkih mirisa ima i u osvježivačima prostora, kozmetici, omekšivačima veša, deterdžentima za pranje veša, mirisnim svijećama.

Proizvođač ne mora nužno otkriti sastojke bilo kojeg parfema ili higijenskog proizvoda koji se odnose na izraz miris (fragrance) jer oni spadaju u poslovnu tajnu.

Nedavno je svjetska organizacija Environmental Working Group objavila da parfemi i ostali mirisni proizvodi sadrže prirodne mirisne esencije, ali samo u tragovima, pa je u parfemima puno više sintetičkih hemikalija koje se ne navode u deklaracijama.

Francuska kompanija UFC-Que Choisir, jedan od najprestižnijih evropskih predstavnika u svojoj branši, objavila je spisak kozmetičkih proizvoda u kojima se mogu naći sastojci štetni za ljudsko zdravlje.

Preporučujemo vam i sljedeće: