Škoda ne ide iz Češke

Automobil

Šef Folksvagenove fabrike automobila Škoda auto iz Mlade Boleslave, Bernhard Mejer poslao je pismo zaposlenima u kome ih obavještava da proizvodnja ostaje i dalje na prvom mjestu u Češkoj a da bi prebacivanje u neke druge fabrike koncerna dolazilo u obzir samo u slučaju da se povremeno rješavaju problemi prevelike potražnje

„Češka i dalje ostaje dom ‘škode’. Češke fabrike i pogoni jesu i ostaće na prvom mjestu. Potražnja je, međutim, tako velika da moramo da provjerimo i druge mogućnosti proširenja naših kapaciteta. U ovom slučaju radilo bi se samo o pokrivanju zagušenja proizvodnje“, napisao je šef Škode u pismu u koje je imala uvid češka agencija ČTK.

Šef Škode nastojao je na taj način da umiri velike bojazni i uznemirenje koje je izazvala vijest agencije Rojters da matični koncern Folksvagen namjerava da prenese proizvodnju „škode superb“ u Njemačku u tamošnje fabrike čiji kapaciteti nisu popunjeni kao u češkim pogonima, a takođe da spriječi da Škodini modeli budu suvše velika konkurencija ostalim modelima koncerna.

Škoda Auto iz Mlade Boleslave udvostručila je u posljednje tri godine operativnu dobit na 1,2 milijarde eura za prošlu godinu a marže su porasle za 8,7 odsto, što je Škodu plasiralo na drugo mjesto po profitabilnosti u koncernu.

Češki premijer Bohuslav Sobotka, povodom uznemirujućih vijesti da bi Škoda mogla da ostane bez dijela proizvodnje, sastaće se naredne sedmice sa upravom Škode i predstavnicima sindikata.