Kineske plate stižu evropske

Svijet

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu po visini plata dostigla je, pa i prestigla pojedine dijelove Evrope

Prosječne plate u Šangaju (1.135 dolara), Pekingu (983 dolara) i Šenženu (938 dolara) veće su nego u najnovijoj članici Evropske unije Hrvatskoj, u kojoj medijalna neto plata iznosi 887 dolara, piše Forbs.

Medijalna plata u Šangaju veća je nego u dvijema najnovijim članicama Eurozone: Litvaniji (956 dolara) i Letoniji (1.005 dolara), dok je u Estoniji koja je u Eurozonu ušla 2011. prosjek 1.256 dolara.

U posljednjih 10 godina mnogi brojni radnici iz istočne Evrope pojavili su se na tržištu Evropske unije.

S druge strane, Kina je 2002. postigla veći stepen integracije u globalno tržište rada pristupanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Sve to je dovelo do stagnacije plata za niže kvalifikovane i fabričke radnike.

„Uticaj globalizacije i ulazak Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2002. značajno je povećao ponudu na tržištu rada“, kaže Nil Mekinon, ekonomista VTB Capitala.

Povećana ponuda kineske radne snage i dotok jeftine robe iz Kine na svjetsko tržište bili su pozitivni za potrošače, ali je prisililo istočnoevropske proizvođače da se bore s tom konkurencijom, odnosno da budu jeftiniji od Kineza.

S obzirom na to da Kina, na neki način, postavlja standarde plata za proizvodne radnike, a u budućnosti i za plate u logističkim djelatnostima vezanim za e-trgovinu, istočnoevropske zemlje mogu se jedino nadati da će se rast plata u toj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta nastaviti.

Kineski udio u svjetskoj trgovini popeo se od 1990. kada je iznosio samo 2 posto, na čak 15 posto. Istovremeno, od 1990. istočnoevropske zemlje izašle su iz uticaja Rusije i pomakle se ka zapadu.

Prije pada komunizma te su zemlje bile u manjoj ili većoj izolaciji. Radna snaga bila je relativno dobro edukovana, ali dotok kapitala i upravljanje je bilo ograničeno.

S istočne strane Jadrana, nasuprot bogate Italije, nalazi se veliki bazen jeftine radne snage. Kineski radnici u Šangaju, Šenženu ili Pekingu u prosjeku zarađuju više od radnika u Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj ili Crnoj Gori.

Plate u Šangaju nisu mnogo niže ni od onih u Poljskoj, gdje srednja plata iznosi 1.569 dolara. Tu negdje je i Češka, gdje plata u najbogatijem Pragu iznosi 1.400 dolara.

Rast plata u Kini je impresivan i to je sjajna vest za Kineze. Ali jasno je da će plate u Kini, kao industrijskoj sili, određivati i plate u mnogim zemljama Evrope.

Srednja ili takozvana „medijalna“ plata, odnosi se na onaj iznos plate koji dijeli skup svih plata na dva jednaka dijela – polovina svih plata je ispod nje, a polovina iznad. Kada je riječ o primanjima, medijalna plata je mnogo bolji pokazatelj životnog standarda.