Iznenada, u Tesli se masovno dijele otkazi

Automobil

Američka kompanija Tesla motors otpustila je stotine radnika poslije godišnje procjene učinka

I to uprkos tome što taj proizvođač električnih automobila pokušava da poveća proizvodnju kako bi zadovoljio tražnju za svojim novim modelom “sedan 3”, upola jefitinijim od drugih.

Ta kompanija sa sjedištem u Kaliforniji, potvrdila je smanjenje broja zaposlenih, ali nije objavila koliko će od 33.000 radnika ostati bez posla.

Više bivših i sadašnjih radnika Tesle procijenilo je za “San Hoze merkjuri njuz” da je otpušteno između 400 i 700 radnika.

Optupšteni su administrativci, prodavci i proizvodni radnici.

S druge strane, neodređen broj radnika dobio je bonuse i unaprijeđenja poslije godišnje procjene učinka, navela ja kompanija.

Tesla je pod pritiskom pošto “sedan 3” čeka više od 450.000 kupaca, a kompanija kasni u ispunjavanju proizvodnih ciljeva pošto je u posljednjem tromjesečju proizvela svega 260 vozila.

Uključujući i druge modele, Tesla panira da ove godine proizvede oko 100.000 automobila.

Vlasnik i direktor Tesle, Ilon Mask želi da poveća proizvodnju za čak pet puta samo u sljedećoj godini, a taj cilj će vjerovatno morati da bude ispunjen kako bi podržao tržišnu vrijednost kompanije od 59 milijardi dolara, veću od kompanije Ford.

Uprkos masovnim otpuštanjima, Tesla planira da zaposli stotine novih radnika.