Rusija izdaje vlastitu kriptovalutu – Kripto Rublju

Valuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin zvanično je izjavio kako će Rusija izdati svoj vlastitu verziju kriptovalute pod nazivom “Kripto Rublja”, na sastanku iza zatvorenih vrata u Moskvi, što prenose ruske lokalne vijesti, a kao izvor se navodi ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov

Prema ovim izvorima, donesen je zaključak da će ruska kriptovaluta biti nadzirana od strane vlasti i neće se moći rudariti. KriptoRublja će se moći razmijenjivati za redovnu rusku valutu Rublju u bilo koje vrijeme, uz to da ako vlasnik ne može potvrditi porijeklo sticanja KriptoRublje, biće mu naplaćeno 13 odsto poreza prilikom konverzije. Isti porez će se primjenjivati na zarađenu dobit u razlici između cijene kupovine i cijene prodaje ove kriptovalute.

“Odgovorno tvrdim da smo pokrenuli KriptoRublju iz jednog jednostavnog razloga: ako ne mi, onda će nakon 2 mjeseca naši susjedi iz Evroazijske ekonomske zajednice (EurAsEC).”

Prihvatanje i odbijanje u isto vrijeme?

Iako ova najava znači da će Rusija i zvanično ući u svijet kriptovaluta, to ni u kom slučaju nije potvrda ili legalizacija Bitcoina ili bilo koje druge decentralizovane kriptovalute. Upravo suprotno, sjetimo se kako je Putin nedavno pozvao na potpunu zabranu svih kriptovaluta unutar Rusije.

Ova izjava Putina je očito kontradiktorna naspram svojih bližih saradnika i ministara iz vlade, koji su u zadnje vrijeme davali pozitivne izjave za dolazak kriptovaluta na rusko tržište, ali samo u skladu sa propisima. Sada, s izdavanjem KriptoRublje, ova kontradiktornost postaje mnogo jasnija.