Slovenija: Najave o zabrani rada trgovaca nedjeljom i praznicima dočekane na nož

Region

Trgovci u Sloveniji na nož su dočekali najave da bi već u februaru naredne godine mogao stupiti na snagu zakon kojim bi bio zabranjen rad trgovačkim objektima nedjeljom i praznicima

Gotovo 15 godina nakon referenduma u kojem je većina Slovenaca odlučila kako bi trgovine širom zemlje nedjeljom i praznikom trebale biti zatvorene, zastupnik Andrej Čuš prikupio je 25 potpisa potrebnih da se pokrene opšta rasprava o toj temi u Parlamentu.

Amandman na Zakon o trgovini prije stupanja na snagu mora proći parlamentarni Odbor za privredu, a izmjene zakona mogle bi biti usvojene na plenarnoj sjednici Skupštine u decembru.

Stoga je on za ljubljanski Dnevnik izjavio kako bi amandman mogao stupiti na snagu u februaru iduće godine.

No, reakcije na takav prijedlog stigle su sa više strana. Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije upozorio je kako bi se zabranom rada trgovinama nedjeljom ugrozila barem tri prava zajamčena Ustavom – slobodna privedna inicijativa, načelo poštene i slobodne konkurencije te načelo jednakosti pred zakonom.

Iako su sindikati zaposlenih u trgovinama pokrenuli raspisivanje referenduma 2003. godine, glavni sekretar Sindikata radnika u trgovini Slovenije Ladi Rožič sada argumentira kako bi se primjena odluke o promjeni radnog vremena odrazila na plaće trgovaca koji u prosjeku mjesečno zarade nešto više od 610 eura neto (sat im je oko 3,5 eura bruto). Budući da za rad nedjeljom i praznikom radnici dobiju dodatak od približno 25 eura po danu, na mjesečnoj bazi primjenom novih pravila radnici u trgovini izgubili bi oko 100 eura.

Slovensko Delo dočekalo je prijedlog Cerarove Stranke modernog centra na nož nazivajući ga „još jednim dokazom o jalovosti slovenske politike“ koji je donio pet minuta slave Andreju Čušu. Pritom promjene zakona nazivaju populističkim.

Trgovci su vrlo nejedinstveni u vezi s prijedlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim sstanicama uz autoceste i brze ceste.

U slovenskoj maloprodaji zaposlene su 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

Najbolji susjed zatvoren u tri praznična dana

U dogovoru sa socijalnim partnerima Uprava Mercatora odlučila je da od 1. novembra do 25. decembra ove godine i 1. januara 2018. godine sve Mercatorove trgovine u Sloveniji budu zatvorene, objavila je tvrtka.

„Vjerujemo da će zaposlenici Mercatora kao i kupci pozdraviti ovu gestu jer Mercator želi naglasiti važnost ovog vremena za porodicu i voljene osobe, a što je također vrijedno trgovcima“, kazao predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić.