Panasonic i Gorenje raskinuli saradnju, Slovenci gube desetinu prihoda

Ekonomija

Panasonic i Gorenje su prethodnog mjeseca pristali na raskid saradnje na području proizvodnje, koja bi prema ocjenama poznavalaca mogla dovesti do gubitka desetine prihoda Grupe

Proizvodnja mašina za pranje veša i samosotojnih hladnjaka za Panasonic je Gorenju donosila jedan i po odsto od ukupnog prometa grupe, a prema procjenama stručnjaka, ovaj raskid će odnijeti čak desetinu prihoda Gorenje Grupe, izvijestio je list Delo.

S Japancima će se razgovarati samo još o tome koliko dugo Gorenje će nastaviti osiguravati rezervne dijelove za mašine koje su proizvodili.

U Gorenju, za sada, tvrde da prestanak proizvodnje za Panasonic neće dovesti do otkaza zaposlenika, jer je prodaja trenutno vrlo dobra.

Pad koji nije zanemariv, pokušaće nadomjestiti prodajom kod drugih kupaca na svim postojećim i potencijalnim novim tržištima.

Treba napomenuti da Gorenje proizvodi i proizvode za druge robne marke.

„Nakon ljetnih mjeseci kada je potrošnja bila niska, uslijedili su nam najjači mjeseci u godini. Prodaja se dobro odvija. Kao i obično, dakle, u tim mjesecima je proizvodnja, koja slijedi narudžbe, vrlo velika, tako da su sada naši kapciteti najbolje iskorišteni”, rekli su Delu u Gorenju, prenosi Indikator.ba.

Informacije o prekidu saradnje s Panasonicom su neobične, jer su krajem prošle godine obje strane naglasile da se poslovna saradnja među njima nastavlja bez obzira na činjenicu da Japanci nakon pregleda Gorenja nisu odlučili da povećaju svoj udio u vlasničkoj strukturi.

Panasonic posjeduje nešto više od 10 odsto dionica Gorenja.