Da li je Mark Zakerberg najveći diktator današnjice?

Lider

Osnivač legendarnog Pirate Bay sajta, Peter Sunde nema lijepe riječi o vlasniku ne samo Facebooka, već i naših života – Marku Zakerbergu. Bez dlake na jeziku kritikovo je i sveukupnu današnjicu na internetu

„Sve je krenulo naopako. Zapravo, sve što je moglo poći naopako – pošlo je. I više nije pitanje šta će se dogoditi u budućnosti, jer mi smo ovaj rat već izgubili. Sada se sve svodi na kontrolu štete“, rekao je Peter.

Sunde
„Sami smo odlučili da centralizujemo sve svoje podatke i gurnemo ih u ruke Marka Zakerberga, koji je praktično najveći diktator današnjice, jer on nije izabran da određuje put kojim svi idemo, ali upravo to zapravo čini“. „Internet je inicijalno osmišljen kao decentralizovan prostor, bez potpune kontrole, ali svi mi smo zapravo centralizovali tu priču, koja je nadrasla i sam internet. Mi više ne kreiramo, ne stvarno opipljive usluge i proizvode, sve je preseljeno u virtualni svijet, koji je opet centralizovan i pod kontrolom najvećih“.

Kada pominje najveće, Sunde misli na “veliku petorku“: Google, Apple, Microsoft, Facebook i Amazon, koja je tokom posljednje decenije kupila sve što je iole bilo vrijedno u svijetu tehnologije i intereneta i praktično “usisala” potencijalno samostalne startap-e.

„Svi su uzbuđeni kada se govori o autonomnim vozilima, ali da li ste razmišljali u čijem su ona vlasništvu? Odnosno, ko ima kontrolu kad informacijama gdje ta vozila idu, kuda smiju, kuda ne smiju…?! Ne, ja ne želim da se vozim u takvim automobilima“, rekao je Sunde, koji smatra da je šansa za otvoreni internet bez kontrole „najvećih“ odavno izgubljena.

„Sada je kasno za povratak, kasno je za vjeru da se nešto može promijeniti. Jedina šansa je da velikim kompanijama, koje kontrolišu sve, stanu na put EU i SAD i ograniče im moć. Nažalost, ni EU ni SAD nemaju nikakve namjere da to urade, a vi sami zaključite zašto. Priča podsjeća na zavisnost od cigareta: znamo da je štetno, ali svejedno ne možemo da prestanemo“, zaključio je Peter Sunde u razgovoru za The Next Web.