Njemački „višak“ 14 milijardi eura

  • In Svijet
  • 30. October 2017.
  • 23 Views
Njemački „višak“ 14 milijardi eura

Njemački budžetski višak za 2017. godinu mogao bi da dostigne 14 milijardi eura, javlja Špigl

Na brojku je uticao solidan ekonomski rast i povećanje prihoda od poreza, piše Špigl, dodajući da će to omogućiti širi pregovarački prostor za konzervativni blok kancelarke Angele Merkel u sklopu pokušaja da osnuje novu koaliciju sa Zelenima i sa Slobodnim demokratima.

Ministarstvo finansija ranije je prognoziralo neizmijenjena budžetska kretanja, premda su ekonomski instituti prošli mjesec predvideli rekordan višak u nadolazećim godinama.

Spomenuti podaci su jako dobri za konzervativce Angele Merkel, Slobodne demokrate i Zelene, koji će u naredne četiri godine za predviđene projekte moći izdvojiti dodatna finansijska sredstva.

Ministarstvo finansija, koje će polovinom novembra objaviti projekcije o poreskim prihodima, za sada nije komentarisalo informaciju.

Budžetski višak će vladi omogućiti pokrivanje sedam milijardi troškova namijenjenih primjeni dokumenta o nuklearnom sporazumu, kao i trošak koji se odnosi na migrante u iznosu od 6,7 milijardi eura, a da pritom ne dirne u 20 milijardi eura tešku rezervu osiguranu na vrhuncu migrantske krize 2015.

Preporučujemo vam i sljedeće: