Zaokret ka turizmu i zabavi: Saudijska Arabija organizuje džez festival

Travel

Krajem godine u Saudijskoj Arabiji planira se jazz festival, za koji su se odlučili u duhu približavanja zemlje turizmu i zabavi, a time i manjoj ovisnosti o zaradi kraljevine od izvoza nafte

Kao što je poznato, javne zabave, uključujući glazbu i ples, na tlu Saudijske Arabije su rijetki kao posljedica konzervatnivnih realigioznih učenja. Festival će biti organiziran u pokrajini Tihama u području koje se nalazi sjeverno od Jeddaha, najvećeg urbanog centra u zapadnom dijelu zemlje.

U januru su održali prvi veliki javni koncert u ovoj zemlji, na kojem se čula arapska muzika. No reforme koje je uveo prestolonasljednik Mohammed bin Salman donose promjene u poslovnom okruženju. Tridesetdvogodišnjak je turizam i zabavu označio kao ključne aktivnosti čijem razvoju će se posvetiti, jer vidi u njima potencijal za stvaranje novih radnih mjesta.

Izvršni direktor Emaar Economic City (EEC) Fahd Al-Rasheed, koji se posvetio razvoju megaprojekta, pod nazivom King Abdullah Economic City (KAEC) na obali Crvenog mora u blizini Jeddaha, rekao je da namjerava na džez festival pozvati strane muzičare.

Izgradnja KAEC-a u 2005. godini najavljena tačno deset godina nakon što je umro dugogodišnji saudijski kralj Abdulah, kojega je naslijedio na prijestolju njegov brat Salman. Planiranje džez festivala pokazuje pomak u KAEC-u, otakako je mladi nasljednik prijestolja prošle godine objavio svoje reforme.