Amerikanci vjeruju da im roboti neće preuzeti poslove

Svijet

Većina Amerikanaca vjeruje da su njihova radna mjesta, kao i onih sa kojima žive, bezbjedna od automatizacije barem narednu deceniju, rezultati su istraživanja agencije AP i istraživačkog centra NORC

Anketa je pokazala i da više od polovine ispitanika smatra da bi automatizacija, odnosno robotizacija u budućnosti mogla da olakša njihov rad ili da ga učini efikasnijim.

Prema objavljenim rezultatima istraživanja, Amerikanci su izrazili zabrinutost da bi dalji razvoj tehnologije mogao da bude uzrok gubitka radnih mjesta nekih ljudi, ali su manje zabrinuti na uticaj automatizacije na njih same.

Kako je navedeno, 57 odsto ispitanika je ocijenilo da je malo vjerovatno da će njih ili nekoga iz njihovog domaćinstva zamijeniti automatizacija narednih 10 godina.

AP navodi da nova istraživanja na ovu temu pokazuju da su predviđanja o smanjenju radnih mjesta zbog robotizacije blaža u odnosu na studije sprovedene ranijih godina koja su sugerisale da bi polovina zaposlenih u SAD mogla da zbog automatizacije ostane bez posla u naredne dvije decenije.

Ipak, istraživanje AP-NORC je pokazalo da su mnogi Amerikanci zabrinuti zbog uticaja nove tehnologije na njihov svakodnevni život i na tržište rada.

Kako je navedeno, tri četvrtine ispitanika smatra da će ljudi barem na neki način biti „izolovani jedni od drugih“.

U istraživanju AP-NORC, koje je sprovedeno od 17. do 21. avgusta, učestvovalo je 1.038 punoljetnih osoba.