Honda podigla prognozu dobiti, prodaja motora u punom gasu

Finansije

Japanska kompanija Honda motor povećala je danas prognozu godišnje dobiti zahvajujući snažnoj prodaji motocikala i slabijem jenu, ali su optimistične cifre i dalje niže u odnosu na rezultat iz prošle godine

Treći po veličini japanski proizvođač automobila sada očekuje neto profit od 585 milijardi jena (5,0 milijardi dolara) u poslovnoj godini do marta 2018, umjesto ranije projektovanih 545 milijardi jena, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, revidirana brojka je i dalje niža za pet procentnih poena u odnosu na prošlogodišnju dobit.

Kompanija je podigla prognozu operativnog profita sa 725 milijardi na 745 milijardi jena, što je u odnosu na godinu dana ranije niže za 11,4 odsto.

Procjena prihoda je povećana sa 14,5 hiljada milijardi jena na 15,05 hiljada milijardi, što je za 7,5 odsto više nego lani.

Na revidiranje projekcije poslovnih rezultata Honde uticalo je “povećanje prodaje u konsolidovanom sektoru motocikala i povoljni efekti deviznog kursa jena”, navodi se u saopštenju kompanije.

Honda očekuje da će kurs nacionalne valute prema američkoj moneti u prosjeku iznositi 109 jena za dolar u tekućoj poslovnoj godini, u odnosu na raniju procjenu od 107 jena za dolar.

Niži jen čini japanske proizvođače automobila konkurentnijim na inostranim tržištima i uvećava njihove profite prilikom konvertovanja zarade iz inostranstva u domaću valutu.