Tramp imenovao je Džeroma Pauela za novog predsjednika Federalnih rezervi

Svijet

Predsjednik SAD Donald Tramp imenovao je Džeroma Pauela za novog predsjednika Američkih federalni rezervi, odnosno centralne banke

Ukoliko bude potvrđen u Senatu, Pauel će na tom položaju zamijeniti dosadašnju predsjednicu Federalnih rezervi Dženet Jelen, čiji mandat ističe u februaru sljedeće godine, prenosi Glas Amerike.

On je već na položaju guvernera, odnosno jednog od članova upravnog odbora Federalnih rezervi od 2012. a ranije je bio na funkciji podsekretara za finansije u administraciji Džordža Buša starijeg.

Pauel se smatra republikanskim centristom koji će uglavnom nastaviti dosadašnju politiku opreznog podizanja kamatnih stopa.

Američke Federalne rezerve su u četvrtak zadržale eferentnu kamatnu stopu na postojećem nivou, smanjujući procjenu posljedica uragana na američku ekonomiju.

Ocijenili su da nacionalna privreda raste “solidnim tempom”.

Fed je na dvodnevnom zasijedanju, koje je proteklo u sjenci najava da će predsjednik SAD-a Donald Tramp objaviti ime kandidata za narednog šefa centralne banke, odlučio da ostavi referentnu kamatnu stopu u rasponu od 1,0 do 1,25 odsto, izvijestila je agencija AFP.

U saopštenju, objavljenom poslije sjednice, Fed je nagovijestio da su u toku pripreme za povećanje kamatnih stopa u decembru, budući da je ekonomija odoljela efektima nedavnih uragana.

Fed je ponovio da će inflacija nastaviti da se kreće ka cilju od 2,0 odsto, i dodao da nastavlja sa programom za smanjivanje portfelja obveznica.