Singapur četvrtu godinu zaredom najskuplji grad

  • In City
  • 10. November 2017.
  • 795 Views
Singapur četvrtu godinu zaredom najskuplji grad

Singapur je četvrtu godinu zaredom zadržao poziciju najskupljeg grada na svijetu, a slijede ga Hong Kong, Cirih, Tokio i Osaka

Azijski gradovi su, u izvještaju o troškovima života širom svijeta za 2017. godinu, zauzeli pet od prvih šest mjesta, što se pripisuje jačanju japanskog jena.

Prema pisanju današnjeg izdanja lista Politika, na šestom mjestu je Seul, a na sedmom mjestu švajcarski grad Ženeva. Pariz je na osmom mjestu i najskuplji je grad u evrozoni i EU, a iza njega je jedini američki predstavnik Njujork, dok je na desetom mjestu Kopenhagen.

Troškovi života su, prema istraživanju, najniži u kazahstanskom Almatiju, pa zatim u Lagosu, Bangaloru, Karačiju i Alžiru.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, kao osnova za istraživanje je uzet Njujork, dok su poređenja troškova vršena za 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odjeću i režije.

Ekonomist intelidžens junit (EIU) ovu listu objavljuje svakih šest mjeseci, a podaci prikupljeni u ovom istraživanju namijenjeni su za izračunavanje troškova života onih koji žele promijeniti mesto stanovanja, kao i za poslovne putnike.

Preporučujemo vam i sljedeće: