Deset evropskih gradova za posebni doživljaj praznika

Predbožićni praznici  već su počeli širom Evrope, a ukoliko odlučite da posjetite ovih deset gradova, svakako se nećete razočarati

Anžer, Francuska

Francuska je poznata po strasti za hranom, a festival Soleils d’Hiver u Anžeru je kruna francuskog kulinarstva. Ovdje ćete naći vrlo široku ponudu delikatesa ne samo iz pokrajine Loare, nego i cijele zemlje. Probajte kuvano vino, grickajte nugat i liznite pommes d’amour (ušećerene jabuke). Za djecu su kao stvoreni vrtuljak i vozić, a odrasli za to vrijeme mogu da zavire u neku od prodavnica elegantne robe u centru grada.

Grac i Marijacel, Austrija

Ovaj grad idealno je odredište za sve one koji žele da udahnu opojne mirise cimeta i karanfilića, osjete nežne zvuke božićnih pjesama i ispune se prazničnim duhom. U kombinaciji s posjetom najvećem austrijskom marijanskom svetilištu Gospe od Marijacela ovo će biti vikend koji ćete pamtiti.

Strazbur, Francuska

Cijele godine Strazbur očarava posebnim šarmom, ali je tokom božićnih praznika prestonica pokrajine Alzas još čarobnija. Drvene kućice ukrašene džinovskim srcima, zvijezdama, anđelima i pahuljicama osvjetljavaju grad. Zbog svega toga sajam je proglašen najboljim božićnim sajmom u Evropi! Svakako ne bez razloga, jer je u pitanju duga tradicija – sajam datira čak iz 1570. godine. Ako vas put tamo nanese, nemojte da zaboravite da probate bredele, posebna peciva različitih oblika i ukusa koji variraju od lješnika do pomorandže.

Njemačka, Hamburg

Po svojoj raznolikosti teško da išta može da nadmaši Hamburg, koji nudi 15 različitih božićnih sajmova za ljude svih ukusa. Ljubitelji tradicionalnog svoje mjesto će pronaći ispred veličanstvene gradske većnice gdje brojni štandovi nude slatkiše i rukotvorine. Djeci će biti najprimamljivija Špilzeugase (ulica igračaka), romantičarima će se najviše svidjeti Jungfernstig koji se zasniva na ekskluzivnoj hrani i poklonima, a čak postoji i sajam Santa Pauli, pun erotskih poklona (samo za starije od 18 godina).

Salcburg i austrijska jezera

Ako do sada još niste posjetili Salzburg, ovo je idealno vrijeme. Riječ je o gradu koji će vas oduševiti, a razloga za to je mnogo. Posjetite rodnu kuću velikog kompozitora Mocarta ili utvrđenje Hoensalcburg s kojeg se pruža nezaboravni pogled na grad. Na putu do ovog čarobnog grada svakako vrijedi posjetiti gradić Halštat koji krasi brojne austrijske razglednice ili predivni Sankt Gilgen u kojem je i sam Mocart često boravio. Halštat se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Bolonja, Italija

Buon natale pozdrav je koji ćete često čuti na ulicama ovog italijanskog grada dok se šetate pored Katedrale Svetog Petra iz 12. vijeka. Osim predivnih staklenih ukrasa za jelku koje možete da kupite i na tamošnjim sajmovima, turisti u Bolonju prvenstveno odlaze zbog odlične hrane. Voće od marcipana, korica limuna umočena u čokoladu, božićni nugat samo su neke od poslastica u kojima možete uživati.

Beč, Austrija

Zimski praznici bili bi nezamislivi bez posjete Beču, kraljevskom gradu. Ovdje zaista možete da uživate u brojnim sajmovima koji se postavljaju širom grada. Iskoristite posjetu gradu da obiđete neke od bečkih atrakcija kao što su Zoološki vrt, Stara gradska većnica ili obavite božićni šoping u glavnoj trgovačkoj ulici Marijahilfer. Uživajte u predbožićnom duhu carskog grada i ne zaboravite da se počastite omiljenom Saher tortom.

Vilnjus, Litvanija

Litvanci stvarno znaju kako da dočaraju sugrađanima i brojnim turistima božićni provod. Najfascinantniji je televizijski toranj koji se svake godine pretvori u ogromnu jelku s velikim brojem lampica. Tamo ćete kuvano vino dobiti ako naručite karstas vinas. S obzirom na doba godine, neće vam biti na odmet ni tradicionalne vunene kape i rukavice.

Stokholm, Švedska

Ispred Nobelovog muzeja pored kraljevske palate šareni štandovi prepuni su švedskih originalnih proizvoda. Zanimljivo je to da su cijene na tamošnjim štandovima začuđujuće prihvatljive, od evra pa naviše. Dok djeca igraju tombolu i jedu kolačiće, odrasli se griju uz glog, kuvano vino. Cijela Skandinavija je kao s razglednice, prekrivena snegom, pa takav prizor sajam čini još ljepšim.