Najmanja zemlja na svijetu je i najmanje posjećena

Travel

Sa površinom od samo 61,2 kilometra kvadratna, San Marino je najmanja, ali i najmanje posjećena turistička destinacija u Evropi

Ovih nekoliko činjenica su razlog zbog koga bi svaki avanturista trebalo da posjeti San Marino.

Osnovan još davne 301. godine, San Marino je jedna od najstarijih evropskih republika, nastala u vrijeme kada su se gradovi države množili po cijeloj Evropi, i nadživjela ga. U prestonici, po kojoj cijela država nosi ime, zaštićenoj od Uneska, nalaze se tri impozantne srednjovjekovne tvrđave koje svjedoče o burnoj prošlosti tog djela Apeninskog poluostrva.

Planina Titano dio je Apeninskog planinskog lanca i dominira pejsažom San Marina. Pruža fenomenalan pogled sve do Jadranskog mora. Stare kamene klupe mjesto su sa koga se može uživati u zelenilu okolnih sela. Divan pogled pruža se i iz kabine žičare koja vozi do grada Borgo Mađore, istorijskog mjesta sa koga se pruža pogled na sve strane grada države.

Iako se dosta oslanja na kulinarske tradicije sjevera Italije, lokalna kuhinja ima šta da ponudi. Duga i veoma jaka je tradicija pravljanja sira. Na jelovnicima dominiraju jela od mesa i paste, dopunjena lokalnim sastojcima i začinima. Lokalni specijalitet je tanak hleb – pijada (sličan pijadini, koja potiče iz obližnje italijanske pokrajine Emilija – Romanja). Sve to upotpunjuje vino, koje se na području San Marina proizvodi skoro 2.000 godina.

Posjetioci San Marina mogu da putuju kroz vrijeme u prestonici koja predstavlja živi muzej. Njome dominiraju manastiri iz 14. i 16. vijeka, teatar Titano iz 18. i neoklasicistička bazilika iz 19. vijeka. Centralno gradsko zdanje Palaco publiko odraz je firentinske palate Palaco vekijo, samo nešto manjih dimenzija.

Iako nije član Evropske unije, San Marino ima politiku otvorenih granica sa Italijom pa turistima omogućava slobodan ulazak i boravak do deset dana. Idealan položaj čini ga podjednako udaljenim od Firence i Bolonje, pa sa za manje od tri sata vožnje iz tih gradova može stići na jednodnevni izlet.

Zbog bescarinske politike San Marina, šoping je mnogo povoljniji nego u obližnjoj Italiji.