Britanska ekonomija zbog Bregzita gubi 300 miliona funti nedjeljno

Svijet

Tim ekonomista iz Centra za istraživanje ekonomskih politika procijenio je kakav bi bio potencijalni put ekonomije Velike Britanije, da je rezultat referenduma bio drugačiji

Razlika između procijenjenog efekta glasanja za ostanak u EU i stvarnog efekta na britanski bruto domaći proizvod trećeg kvartala 2017. godine pokazuje da je glasanje za Bregzit britanskoj ekonomiji već nanijelo štetu od skoro 20 milijardi dolara – ili oko 300 miliona funti nedeljno, od referenduma u junu 2016. godine.

Bendžamin Born, Gernot Miler, Moritz Šularik i Petr Sedlacek stvorili su kompjuterski algoritam kako bi utvrdili razliku između ekonomije Britanije između 1995. i 2016. godine, kako bi se dobili kredibilan rezultat za ono kako bi ekonomija ove zemlje izledala nakon izbora u junu 2016. godine, da su Britanci izabrali ostanak u EU.

Razlika između ova dva rezultata iznosi 1,3 odsto BDP-a, ili oko 20 milijardi funti. Kada se taj iznos podijeli sa 66 nedjelja, koliko je prošlo od izbora, dobije se cifra od 300 miliona funti gubitka britanske ekonomije nedjeljno.

Sa druge strane, glavni argumenti za kampanju izlaska Britanije iz EU bili su da će Bregzit osloboditi 350 miliona funti nedeljno za javne servise Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska ekonomija bilježi usporavanje rasta i razvoja od kraja prošle godine, a godišnja stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu 2017. je pala na 1,5 odsto, što je najslabiji rezultat od 2013. godine.

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji, koja je posljedica rekordnih padova funte nakon glasanja za Bregzit, pogodila je prihode domaćinstva i ograničila potrošnju.

Istraživanja pokazuju da su investicioni planovi britanskih kompanija neizvjesni jer čekaju da vide ishod britanskih pregovora sa ostatkom EU i njihovih implikacija na buduće trgovinske aranžmane.

Zvanični predviđač Trezora, Kancelarija za budžetsku odgovornost, predvidio je da će BDP Velike Britanije porasti za samo 1,5 odsto u 2017. godini, što je manji rezultat od predviđenog rasta od 2 odsto. pored toga, prognoziran rast BDP-a Britanije za 2018. godinu je 1,4 odsto.

Izvještaj Londonskog centra za ekonomiju “Centar za ekonomske performanse je ranije ovog mjeseca ocijenio da je povećanje inflacije u Britaniji (koje je povezano sa Bregzitom) već koštalo prosječno britansko domaćinstvo za oko 400 funti godišnje.

Velika Britanija će zvanično napustiti EU u martu 2019. godine, a ekonomisti smatraju da će to nanijeti dugoročnu štetu britanskoj ekonomiji, a stepen štete će zavisiti od rezultata pregovora i stepena ostvarene trgovine.