Google vas obavještava ako vam neko gleda u telefon

Good Idea

Inženjeri kompanije Google razvijaju zanimljivu tehnologiju koja će, uz pomoć vještačke inteligencije i prednje kamere telefona, upozoriti korisnike ako im neko iza leđa gleda u ekran telefona

Inženjeri kompanije Google trenutno rade na tehnologiji koju bi zasigurno svi voljeli da imaju na svojim telefonima nazvanoj “zaštitnik e-ekrana”. Ova “zaštita” ne odnosi se na udarce, padove i oštećenja ekrana, već na zaštitu od pogleda znatiželjnih koji bi iza leđa korisnika mogli da gledaju u ekran telefona.

Tehnologija je tek u fazi razvoja.

Zaštitnik e-ekrana baziran je na vještačkoj inteligenciji koja koristi prednju kameru telefona u kombinaciji s algoritmima za prepoznavanje i lica i pokrete koji konstantno prate kretanja, odnosno poglede ljudi koji se nalaze iza leđa korisnika telefona. Prema naučnicima koji rade na razvoju ove tehnologije, ona ima vrijeme reakcije od samo 2 milisekunde tako da će korisnika odmah obavijestiti kada neko, makar i na trenutak, skrene pogled na ekran telefona.

Koliko je brza ta reakcija može se vidjeti u priloženom videu – čim neko pogleda u telefon, odmah se aktivira prednja kamera na telefonu koja upozorava na neželjene poglede, dok se osoba koja je pogledala u ekran označava crvenim kvadratom i crtom u duginim bojama, kako bi znali tačno ko je “krivac” ako se nalazite u gužvi i iza vas je više ljudi, piše Zimo.