Euronext kupio irsku berzu

Berza

Irska berza (ISE) “strateški” se prodala berzanskom operateru Euronextu koji je tako nakon berzi u Parizu, Amsterdamu, Briselu i Lisabonu svom portfelju dodao i Dablin

Euronext je prošle nedjelje objavio da je preizeo 100-postotni udio u ISE-u za 137 miliona eura. Ovom transkacijom Euronext će proširiti bazu te ojačati poziciju u uvrštenjima obveznica i berzansko utrživih fondova (ETF) dok će ISE osnažiti veze s kontinentalnim dijelom finansijske Evrope.

Promet 73 milijarde eura

Dionička tržišna kapitalizacija krajem septembra iznosila je 123,3 milijarde eura, a u prvih devet mjeseci ISE je ostvario dionički promet od 73 milijarde eura, četiri posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Tokom 2017. u Dublinu je u prosjeku dnevno protrgovano dionicama za 384 miliona eura. Izvršna direktorica irskog tržišta kapitala Deirdre Somers istakla kako Brexit ima dvije posljedice po Irsku. “Prvi i očiti uticaj je na irsku ekonomiju. Drugi je da moramo redefinirati naše odnose s vrlo drugačijom Evropom, Evropom bez Velike Britanije”, istakla je Somers.

Naglašavajući kako je Britanija do sada bila prirodni partner Irskoj, posebno po pitanju finansijskih usluga, Somers smatra kako je Irska berza ovim potezom poručila kako je njena budućnost u Evropi, ali u mnogo integrisanijem obliku.