I na crtanim filmovima ubiru milione

Zarade holivudskih zvijezda na sinhronizaciji animiranih filmova broji se desetinama miliona dolara po projektu. Tom Henks, Džon Travolta, Bijonse, Majli Sajrus… tek su neki iz plejade skupe produkcije

Kralj lavova je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih animiranih filmova svih vremena. Osvojio je i Oskara za pjesmu Can You Feel the Love Tonight Eltona Džona i Tima Rajsa, kao i dva Gremija.

Odluka Diznijevih producenata da u rimejku svog hita iz 1894. Kralj lavova (32. animirani film iz Diznijevog studija) angažuju popularnu Bijonse kao lavicu Nalu i ne iznenađuje – bolje reklame od ove za novu verziju crtića gotovo da nema.

Sve zanima koliko će za tu ulogu Bijonse biti plaćena. Svakako, njen honorar biće visok, ali vjerovatno neće stići na vrh liste najbolje plaćenih glumaca, odnosno pjevača koji su dali svoj glas Diznijevim ostvarenjima. Prikazivanje Kralja lavova, jednog od najuspješnijih animiranih filmova svih vremena koji je osvojio i Oskara za pjesmu Can You Feel the Love Tonight Elton Džona i Tim Rajsa, kao i dva Gremija, najavljeno je za jul 2019. a režiraće ga Džon Favro, reditelj Knjige o džungli.

45 milijardi dolara do sada je zaradila kompanija Volt Diznija

Ipak, prvo mjesto već godinama drži osnivač Dizni produkcije koja je poslije postala kompanija – sam Volt Dizni. On je bio izvorni Miki i Mini Maus na osnovu čega je njegova kompanija zaradila do sada 45 milijardi dolara. Na drugom mjestu je Tom Henks, jedan od najomiljenijih Piksarovih likova u istoriji posudivši glas kauboju Vudiju u sva tri nastavka Priče o igračkama. Za treći dio dobio je honorar od 15 miliona dolara, što i nije tako puno ako se ima na umu da je film zaradio milijardu dolara.

Zahvaljujući ulozi psa Bolta u istoimenom animiranom filmu, Džon Travolta, koji se proslavio film Groznica subotnje večeri, dobio je deset miliona dolara. On je otpjevao i nekoliko pjesama za Bolta i tako se našao na soundtracku filma. Pjesma I Thought I Lost You, koju je otpjevao sa Majli Sajrus, bila je nominovana za Zlatni globus u kategoriji najbolje originalne pjesme.

Na četvrtom mjestu nalazi se Metju Broderik, koji je posudio glas Simbi u Kralju lavova i za to dobio šest miliona dolara, dok je film zaradio 987 miliona dolara i Oskara za muziku i Zlatni globus za najbolji film.

Peto mjesto pripada Bili Kristalu, koji je učestvovao na dva Diznijeva animirana projekta – Čudovišta u ormaru i Čudovišta na fakultetu. Pretpostavlja se da je za svaki od filmova dobio četiri, odnosno pet miliona dolara. Njegov kolega Oven Vilson oduševio je sve glasom Munje u Automobilima, a za angažman u nastavku filma inkasirao je 2,5 miliona dolara.