Ona je jedina osoba kojoj je dozvoljeno da putuje bez pasoša

Ona je jedina osoba kojoj je dozvoljeno da putuje bez pasoša

Britanska kraljica Elizabeta II vladar je Velike Britanije, Kanade, Australije, Novog Zelanda i još 12 kraljevskih zemalja Komonvelta, što nosi mnoštvo privilegija

Jedna od njih jeste da kraljica može da putuje u inostranstvo bez ikakvih putnih isprava. Riječ je o privilegiji koju ima isključivo Elizabeta II, i koja ne važi za ostale članove britanske kraljevske porodice.

Osim zemljama kojima vlada, kraljica bez pasoša može da putuje po čitavom svijetu, a u istoriji će, između ostalog, biti upamćena kao britanski monarh koji je obišao najviše zemalja (najmanje 116).

Takođe, svi pasoši u Velikoj Britaniji izdaju se u kraljičino ime.

Kada je riječ o privilegijama, kraljica takođe ima imunitet na krivično gonjenje, pravo da objavi rat bilo kojoj zemlji, vozi bez vozačke dozvole i jedina ne mora da plaća porez, iako ipak to radi od 1992. godine.

Nakon što je 1936. godine njen stric, kralj Edvard VIII abdicirao, a Elizabetin otac postao kralj Džordž VI, Elizabeta je postala nasljednica prijestola. Džordž VI je umro 6. februara 1952. godine, a svečano je krunisana 2. juna iste godine u Vestminsterskoj opatiji.

Ona je najstariji vladajući monarh na svijetu i najdugovečniji britanski monarh ikada. Dana 9. septembra 2015. je postala britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Preporučujemo vam i sljedeće: