Ko najviše uvozi, a ko izvozi u regionu

Tržište

Zemlje uže regije Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija su u 2015. godini uvezle robu u vrednosti 77,6 milijardi evra, a izvezli 57,5 milijardi

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 74 posto, odnosno, regija sveukupno je imala deficit od 20,1 milijarde evra u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Ipak, ako zemlje pogledamo odvojeno, vidimo velike razlike u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom.

Slovenija je jedina zemlja regije koja je imala suficit u spoljno trgovinskoj razmjeni sa inostranstvom, i to u iznosu od približno 800 miliona evra. Njena pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 103,4 posto. Slovenija takođe najviše izvozi, ali i uvozi, u poređenju sa ostatkom regije.

Pogledamo li ostale zemlje, vidimo da Srbija ima drugu najbolju pokrivenost uvoza izvozom, od 73,6 posto, na trećem mjestu je Makedonija, koja je porastom izvoza u posljednjih nekoliko godina došla do pokrivenosti uvoza izvozom od 67,1 posto, zatim Hrvatska sa 62,5 posto, Bosna i Hercegovina 55,5 sa posto. Najveći deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni imaju Crna Gora i Kosovo, kod kojih uvoz višestruko prelazi vrijednost izvoza.