Kakav metod Ilon Mask koristi da pobijedi konkurenciju

Lider

Prije nego što je postao preduzetnik koji mijenja svijet, Ilon Mask je bio na putu da postane fizičar – čak je i započeo doktorske studije na Stenfordu

Ali, prije nego što je od toga odustao nakon samo par dana, sa sobom je ponio vrijedne utiske koji će ga načiniti milionerom. Možda najvažnije od svega, naučio je prvi princip mišljenja, model istrage koji neumorno traži osnove problema.

– Mislim da je važno poći od osnove, a ne od analogije. Obično živimo svoj život tako što zaključujemo po analogiji. Pomoću nje, stvari radimo na određen način jer smo nešto slično već tako obavili. Sa prvim principom mišljenja, situaciju skidate do osnova… i onda odatle odlučujete – rekao je Mask u intervjuu sa Kevin Rouzom.

Ovaj princip ima duboke korjene. Prije skoro 2300 godina Aristotel je rekao da je prvi princip osnova od koje se polazi, a da je potraga za ovim principom ključ za bilo kakvo sistematsko otkrivanje stvari – bilo u filozofiji ili u biznisu.

I dok se Mask slaže da ovakav način razmišljanja oduzima suviše vremena, napominje i da može dovesti do nevjerovatnih rezultata. A, upravo je ovaj princip pomogao pri stvaranju projekta SpaceX.

Kada su Mask i njegov tim pokušavali da odrede koliko će prve SpaceX rakete koštati mogli su samo da gledaju proizvode na tržištu. Ali oni se nisu zadovoljili na analogiji. Umjesto toga, otkrili su koji su to neophodni dijelovi rakete i onda pronašli cijenu sirovih materijala. Rezultat je raketa čija je cijena proizvodnje bila samo dva odsto vrijednosti uobičajene. Toliko o konvencionalnoj mudrosti. (Bizlife)