Bafet zarađuje i kad mu baš ne ide

Cijena akcija Berkšir Hetveja prvi put u istoriji kompanije dotakla je nivo od 300.000 dolara

To se tumači kao odraz povjerenja koje investitori imaju u konglomerat u vlasništvu američkog biznismena Vorena Bafeta, uprkos tome što četiri kvartala uzastopno bilježi manju operativnu dobit.

Dostigavši prag od 300.000 dolara, Berkširove akcije A klase povećale su vrijednost za 22,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je više od rasta od 20 odsto koji je na godišnjem nivou registrovao indeks Standard & Poor’s 500, izvještava agencija Rojters.

Rast vrijednosti akcija se dogodio uprkos tome što je 2017. druga uzastopna Berkširova godina sa prosječnim operativnim performansama u odnosu na prethodne periode.

Operativna dobit, koja je u 2016. povećana za 1,0 odsto, od januara do septembra ove godine je zabilježila pad od 16 procenata, što je posljedica gubitaka koje su poslovanju nanijeli uragani Harvi, Irma i Marija. Ali, knjigovodstvena vrijednost kompanije, odnosno imovina bez uračunatih obaveza, porasla je za 8,9 odsto.

Berkšir ima više od 90 poslovnih cjelina, uključujući velike kompanije kao što su željeznice BNSF, Geiko auto osiguranje i preduzeće za komunalne usluge Berkšir Hetvej Enerdži, dok su među onim manjima fabrika za proizvodnju sladoleda Dairi Kvin, kao i brendovi Durasel baterije…