Ed Širan i Dua Lipa favoriti za muzičku nagradu Brit

Muzika

Pjevač Ed Širan koji je nedavno izdao treći album i mlada pjevačica Dua Lipa favoriti su za britansku muzičku nagradu Brit osvojivši najviše nominacija, prenosi AFP

Širanov album Divide, koji je rasprodat u Velikoj Britaniji, nominovan je za najbolji britanski album godine, a u konkurenciji se nalaze albumi Due Lipe, Stromzija, Džeja Hasa i RagenBoun Mena. Širan je nominovan u četiri kategorije, među kojima za najboljeg britanskog umjetnika pored Lijama Galagera iz bivšeg benda Oejzis, Stromzija, Lojlija Karnera i RagenBoun Mena.

Pjevačica Dua Lipa (22), nominovana je za pet nagrada – ženski solo izvođač, spot godine, debitant godine, najbolji singl i album godine. Sa tih pet nominacija, Dua je najnominovanija ove godine, ali je takođe i pjevačica koja je dobila najviše nominacija ikada za četiri decenije dodjeljivanja ovih priznanja.

Ovo je njen novi spot, koji za dva dana ima više od deset miliona pregleda:

Za najbolju grupu su nominovani Gorilaz, London Gramar, Rojal blad, Volf Alis i Eks eks eks.

Na prošlogodišnjoj dodjeli najviše nagrada je posthumno dobio Dejvid Bouvi kao najbolji umjetnik i za najbolji album Blackstar.

Dodjela nagrade zakazana je za 21. februar u Londonu. Nagradu Brit dodjeljuje Britanska fonografska industrija, koja predstavlja udruženje britanske muzičke industrije.

Tu nagradu su prvi osvojili legendarni Bitlsi, a među dobitnicima se nalaze i Prins, Eni Lenoks, Robi Vilijams, Adel, Sting, Piter Gebrijel i Majkl Džekson.