Šakira kraljica Jutjuba

Muzika

Zahvaljujući singlovima Perro fiel i Me enamore, kolumbijska pjevačica postala je najslušaniji ženski izvođač na Jutjubu u 2017. godini

Vijest o uspjehu podijelila je sa fanovima na Instagramu rečima: ‘Kakav divan način da počnete novu godinu, znajući koliku ste mi podršku svi vi dali. Volim vas mnogo’. Mada se nadala da će joj se glasne žice oporaviti do januara, Šakira je bila prinuđena da drugi put odloži početak evropskog dijela svjetske turneje El Dorado.

Šakira je kolumbijska pop pjevačica, tekstopisac i plesačica. Pjeva na španskom i portugalskom, pored toga pjeva prije svega na engleskom, a zbog specifičnog stila pjevanja dobila je nadimak latinoamerička Alanis Moriset. Godine 2001. postiže internacionalni uspjeh svojim prvim singlom na engleskom jeziku Whenever, Whereever i albumom Laundry Service koji je prodat u preko 15 miliona primjeraka. Iste godine dobila je nagradu Gremi za najbolju latino numeru. Njen način pjevanja i trbušni ples kao i kombinacija latino i istočnjačkog ritma učinili su je prepoznatljivom i različitom od ostalih izvođača na sceni.

Šakirin singl Waka Waka (This Time for Africa) izabran je za oficijelni song FIFA svjetskog prvenstva  2010. godine. Pjesma je pobrala pretežno pozitivne kritike i postala pravi planetarni hit i najprodavaniji singl u istoriji fudbalskih prvenstava.

Šakirine spotove na Jutjubu vidjelo je ukupno preko bilion ljudi, čime je dospjela na treće mjesto najpopularnijih izvođača svih vremena.