Najskuplja kuća na svijetu košta pola milijarde dolara

Living

Doskora je epitet najskuplje kuće koja se prodaje u SAD držala impozantna građevina na Bel Eru koja se prodaje za 250 miliona dolara, a ova nova, koja se nalazi u istom elitnom kraju Los Anđelesa, je čak duplo skuplja i sredinom 2018. bi trebalo da se nađe u prodaji

Jednom kada ova kuća od nerealnih 9.300 kvadratnih metara bude gotova imaće 20 spavaćih soba (uključujući glavnu sobu površine 510 kvadrata), pet liftova, sedam bazena, a građevina zauzima gotovo čitavo brdo sa fascinantnim pogledom na cijeli grad.

Gradnja ovog objekta za sada traje pet godina i kada bude okončana biće jedan od najvećih privatnih domova u Sjedinjenim Američkim Državama. Naravno, u okviru nje će se naći raznorazne ekskluzivnosti poput privatnog noćnog kluba sa bazenom i VIP sobom, kozmetički salon i foaje čiji zidovi su u stvari akvarijumi u kojima plivaju meduze.

Kuću je projektovao Pol Meklin, arhitekta koji je radio na projektovanju kuća mnogih svjetskih poznatih ličnosti iz svijeta šoubiznisa. Zato se postavlja pitanje; ko uopšte može da priušti kuću od pola milijarde dolara?

– Recimo da ste superbogati singl muškarac koji tek što je prodao svoju kompaniju. Tek ste se preselili u Los Anđeles i nikoga ne poznajete, pa onda unajmite nekoga da vam napuni kuću ljudima koji bi da se zabavljaju. Želite da svi saznaju ko ste, ali ne želite ni sa kim da pričate. I onda odete u svoju VIP sobu i tamo sjedite – objasnio je preduzetnik Nil Nijami za Njujork tajms. Na pitanje zašto bi neko uopšte davao toliki novac na kuću, samo kratko je odgovorio sa: Zato što je kul.

U tekstu se ističe da će kuća vjerovatno biti prodata za mnogo manju sumu, a navodi se primjer Plejboj vile koja je 2016. prodata za 100 miliona dolara, iako je početna cijena bila dvostruko veća.

Rekord za najskuplju kuću u SAD drži ona u Hemptonsu za koju je plaćeno 137 miliona dolara, ali ona nije najskuplje plaćena na svijetu. Naime, saudijski princ je 2015. francuski zamak platio čak 300 miliona dolara.