Prošlu godinu ‘preletjelo’ četiri milijarde putnika

  • In Svijet
  • 19. January 2018.
  • 525 Views
Prošlu godinu ‘preletjelo’ četiri milijarde putnika

Globalni aviosaobraćaj zabilježio je u 2017. godini nove rekorde, a motor rasta ponovo su bili niskobudžetni avioprevoznici

Prošle godine u vazdušnom saobraćaju prevezeno je 4,1 milijardu putnika, što je novi rekord i 7,1 posto više nego u godini prije, saopštila je Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Niskotarifni avioprevoznici prevezli su oko 1,2 milijarde putnika, ili oko 30 posto ukupnog broja. Taj sektor je kontinuirano rastao brže od svjetskog prosjeka i njegov tržišni udio nastavio je da jača, naročito u privredama u razvoju – utvrdili su u ICAO. Dodatno je rast potražnje za uslugama avioprevoza podstaklo poboljšanje globalnih ekonomskih prilika.

Sve svjetske regije bilježile su snažniji rast, uz izuzetak Bliskog istoka.

Evropa je i u 2017. bila najveće međunarodno tržište, a latinoameričke i karipske aviokompanije su bilježile najsnažniji rast. Prate ih azijsko-pacifičke, dok su najslabiji rast bilježili prevoznici u regiji Sjeverne Amerike.

U ICAO predviđaju da će prevoznici i 2017. godinu zaključiti s rekordnom operativnom dobiti u visini od 60 milijardi dolara.

U prvoj polovini januara dva istraživanja avioindustrije pokazala su da je prošla godina bila najsigurnija za civilno vazduhoplovstvo.

Studija Aviation Safety Networka pokazala je da se prošle godine srušilo ukupno 10 civilnih aviona, pri čemu je stradalo 44 ljudi. Odvojen izvještaj agencije To 70 pokazao je da u 2017. nije pala nijedna letelica velikih kompanija.

Preporučujemo vam i sljedeće: