Četiri koraka u karijeri koje treba da napravite u tridesetim

Karijere

Eksperti tvrde da su tridesete godine odlične za istupanje iz zone komfora i uvođenje promjena koje će bitno uticati na vaš karijerni uspjeh

Nadogradite svoje vještine

U tridesetim godinama treba da potvrdite i učvrstite svoj rad i trud koji ste uložili prethodnih godina. Dženifer Meklur, konsultant u kompaniji Sinsinati kaže da je najvažnije da radite na nadogradnji svojih vještina. Ljudi često znaju da se zaglave na samo jednom poslu, da tapkaju i čekaju unapređenje, jer znaju da su dobri u poslu koji obavljaju. Umjesto toga, trebalo bi da predložite inovativan projekat ili se ponudite da sarađujete sa članovima senior tima koji posjeduju menadžerske veštine, koje biste mogli da naučite. Tako ćete pokazati vašem šefu da ste spremni da preuzmete dodatnu odgovornost, a ujedno ćete u svoju biografiju ispisati novu vještinu koja će vam sigurno značiti u budućnosti.

Održavajte lijepe odnose sa bivšim šefovima

Ako imate iza sebe godine iskustva, u tridesetim godinama ste vjerovatno radili u različitim kompanijama, te mijenjali pozicije. Linda Gravet, koautorka knjige Bridging the Generation Gap, kaže da je glavno da izgradite dobru vezu sa bivšim poslodavcem i šefovima, jer vam mogu pomoći kasnije u poslu.

Prestanite da tražite potvrdu rada

Sasvim je normalno da želite da dobijete podršku kolega i prijatelja, ali Bret Iston Elis vjeruje da vas kult lajkovanja može samo držati podalje od vašeg uspjeha. U razgovoru za Njujork Tajms, Bret je istakao da nas je sadašnja konzumentska kultura dovela do žudnje za lajkovima na društvenim mrežama i potvrde vrijednosti.

Posjećujte sve događaje vezane za vašu profesiju

Dok je u dvadesetim godinama poželjno da posjećujete konferencije i seminare iz vaše branše, u tridesetim bi već trebalo da pojačate svoje angažovanje. Možete raditi kao volonter ili panelista. Zanimljiva studija je pokazala da volontiranje može da vam pomogne da se zaposlite. Istraživači su došli do podatka da uz pomoć volontiranja imate 27% šanse više da baš vas izaberu na konkursu za posao.